
Vanaf afgelopen donderdag 1 maart kunnen arbeiders uit heel Europa bij Nederlandse bedrijven in dienst treden. Het is een stap voorwaarts in de wording van de EU, maar volgens veel Nederlanders het begin van het einde. "Want," zo redeneren ze, "de Polen komen en ze nemen al onze banen in." Na een week ronddwalen over de straten van Krakow, weet ik zeker dat de Polen niet in grote getale naar Nederland zullen komen. Want in Polen zelf gaat het veel te goed en zijn de kansen veel groter. Maar eerlijk gezegd denk ik dat we ons ons hiermee eerder zorgen moeten maken dan dat we ons gerust moeten voelen. Want Polen komt. En dendert - ik denk zelfs als we op onze hoede zijn - aan Oud-Europa voorbij. Heel hard, heel snel.
De belangrijkste reden op termijn van deze stijgende welvaart is niet dat het in Polen goedkoper is. Maar het is er simpelweg beter. De mensen zijn ambitieuzer, hebben ook een top-opleiding, willen hard werken en je hebt meer ruimte om te ondernemen. Kortom: de Polen komen, maar niet naar Nederland. Of hoogstens om kennis te halen of om hun vakantie te vieren.
Afgelopen week zijn Ronald en ik met studenten van het instituut FEM van de Hanzehogeschool Groningen een weekje naar Krakow geweest. We bezochten bedrijven, we spraken met ondernemers en keken onze ogen uit. Want Polen is al veel verder dan ik had verwacht. Veel multinationals zitten er al, iedereen investeert, iedereen werkt en de welvaart schiet omhoog. Nog even en het oosten is het oude Europa voorbij gestreefd.
We bezochten bijvoorbeeld het Service Center Europa van Shell. "Binnen twee jaar na oprichting hebben we hier straks 1500 man in dienst," aldus de directeur. Shell heeft haar nieuwe backoffice service center voor heel Europa in Krakow gevestigd. "En niet om de kosten, want dat is vooral een korte termijn voordeel, maar vooral voor de opbrensten. Polen biedt gewoon meer kansen. De mensen willen harder werken. Ze zijn ambitieuzer. Ze spreken hun talen. Studenten studeren zich wild, en maken vaak zelfs meerdere studies af. En Polen biedt ook nog veel meer ruimte voor eigen ondernemerschap. Alles kan - ook zonder corruptie."
Eenzelfde beeld kregen we bij het ondernemersteam achter onze hostel, Goodbye Lenin. Dik een jaar terug begonnen Andrzej, Mattec, Emiel en Elma met hun eerste hostel in Krakow. Een half jaar later startten ze met het tweede in de bergen van Zakopane. Nummer drie komt er aan, en verder openenen ze in mei hun eigen pub en restaurant en starten ze binnenkort hun eigen busmaatschappij (tussen Boedapest, Krakow en Praag). En het aardige is: alles klopt! Ze hebben verstand van zaken, gaan er met hun volle energie, met bergen van idealen, passievol en ambitieus tegenaan en ze hebben bovenal geen twijfel.
Het aardige aan Polen is verder dat je een soort van van waarde-verdubbelingsgarantie van vastgoed hebt. We spraken met een man die van zijn spaargeld enkele appartementen had gekocht in de stad. En binnen twee jaar was de waarde verdubbeld. "En," zegt hij, "dan heb ik het nog niet extreem goed gedaan." De prijzen vliegen naar Normaal Europees Peil en zolang dat niet is bereikt, kun je eigenlijk niet verkeerd investeren. De vraag is niet of de waarde van het vastgoed verdubbelt binnen 10 jaar, maar hoe snel. Dat noem ik pas een plesant investeringsklimaat!
En of het allemaal nog niet mooi genoeg is. krijg je ook nog 'ns van iedereen te horen dat het pas écht gebeurt in Warschau. Krakow en de andere zes grote steden van Polen gaan best lekker, maar in de hoofdstad vliegen ze pas écht. Kortom: Polen gaat hard, harder en waarschijnlijk binnenkort wel het hardst.
Check it out yourself. Vanaf Dortmund of Amsterdam ben je met het vliegtuig in anderhalf uur in Krakow. Wij vlogen met Easyjet voor 50 euro. Vanaf Groningen met de auto ben je ongeveer 9 uur onderweg. En als je een plek om te slapen in Krakow zoekt: hostel Goodbye Lenin. En goed om te weten: Elma is Nederlands. Doe haar de groeten van me...
Heren, dames van HSE en Hanze-FEM: dank voor het inzicht...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten